pencerenize karartın vururdu ben sokakta dururdum

o cumbalı evinizin balkonundan bakardın

uykusuz geçerdi gecelerim gurur yapar sana diyemezdim

ben ekmek aş yiyemezdim ey yar yiyemezdim

Comments

20 Nisan 2014

İskilip Dolması

İSKİLİP DOLMASI; “Dolma” deyince çoğunuzun aklına “Biber Dolması”, “Kabak Dolması” falan gelir. Değil değil, alakası yok. İskilip Dolması özel günlerde, özellikle düğünlerde yapılan bir yemek türüdür.

Malzeme: Pirinç, et

Büyük kazanların tabanına kemiksiz et yaklaşık 10 cm yüksekliğinde sıralanıyor. Temiz sac ayağı (üç ayaklı demir) kazanın ortasına yerleştiriliyor. Sac ayağının üzerine yaklaşık 50 cm uzunluğunda temiz bir tahta konuluyor. Önceden ayıklanıp yıkanmış, beyaz bez torbaya yarıya kadar doldurulmuş pirinç, torbayla birlikte bu tahtanın üzerine yerleştiriliyor. Kazanın kapağı kapatılıp, hamurla kazanın ağzı iyice sıvanıyor. Buhar çıkması için bu hamurda bir miktar delik bırakılıyor. Bir çeşit düdüklü tencere gibi. 

Bu şekilde düğünlerde yaklaşık 10 kazan hazırlanıyor.

Hazırlanan bu kazanların altına direkt olarak ateş verilmeyip bir kenarda yanan odunların közleri konuluyor. Akşam saat 21.00 de falan başlayan pişme işlemi ertesi gün sabah saat 10.00’a kadar devam ediyor. 10-11 saatlik hafif ateşte pişme süreci. Kazanların başında gençler nöbet tutarak sürekli közünü destekliyorlar. Kazandaki et; et suyunun buharı ile de pirinç yavaş yavaş pişiyor.

Saat 10.00 da kazan açılıyor. Et suyu buharında pişmiş pirinç karıştırılarak kabartılıyor.

Saat 11.00 civarında yemek başlıyor. Önce çorba veriliyor. Sonra İskilip Dolması lenger denilen büyük kalaylı bakır tabaklara konuluyor. Üzerine et suyu gezdiriliyor, lokum gibi pişmiş kemiksiz etle öbek yapılıp servis ediliyor. Yanında mutlaka İskilip Turşusu ve sirkeli cacık bulunuyor.

Peşinden verilen un helvası standart menünün değişmez bir parçası.

İskilip’e, memleketime özgü bir yemek; bir İskilip düğününe katılmanızı öneririm.

Sevgiyle…



0 yorum: "İskilip Dolması"