İSKİLİP DOLMASI; “Dolma”
deyince çoğunuzun aklına “Biber Dolması”, “Kabak Dolması” falan gelir. Değil
değil, alakası yok. İskilip Dolması özel günlerde, özellikle düğünlerde yapılan
bir yemek türüdür.
Malzeme: Pirinç, et
Büyük kazanların tabanına
kemiksiz et yaklaşık 10 cm yüksekliğinde sıralanıyor. Temiz sac ayağı (üç
ayaklı demir) kazanın ortasına yerleştiriliyor. Sac ayağının üzerine yaklaşık
50 cm uzunluğunda temiz bir tahta konuluyor. Önceden ayıklanıp yıkanmış, beyaz
bez torbaya yarıya kadar doldurulmuş pirinç, torbayla birlikte bu tahtanın
üzerine yerleştiriliyor. Kazanın kapağı kapatılıp, hamurla kazanın ağzı iyice
sıvanıyor. Buhar çıkması için bu hamurda bir miktar delik bırakılıyor. Bir çeşit düdüklü tencere gibi.
Bu şekilde düğünlerde yaklaşık 10 kazan hazırlanıyor.
Bu şekilde düğünlerde yaklaşık 10 kazan hazırlanıyor.
Hazırlanan bu kazanların
altına direkt olarak ateş verilmeyip bir kenarda yanan odunların közleri
konuluyor. Akşam saat 21.00 de falan başlayan pişme işlemi ertesi gün sabah
saat 10.00’a kadar devam ediyor. 10-11 saatlik hafif ateşte pişme süreci.
Kazanların başında gençler nöbet tutarak sürekli közünü destekliyorlar. Kazandaki
et; et suyunun buharı ile de pirinç yavaş yavaş pişiyor.
Saat 10.00 da kazan
açılıyor. Et suyu buharında pişmiş pirinç karıştırılarak kabartılıyor.
Saat 11.00 civarında yemek
başlıyor. Önce çorba veriliyor. Sonra İskilip Dolması lenger denilen büyük
kalaylı bakır tabaklara konuluyor. Üzerine et suyu gezdiriliyor, lokum gibi
pişmiş kemiksiz etle öbek yapılıp servis ediliyor. Yanında mutlaka İskilip Turşusu
ve sirkeli cacık bulunuyor.
Peşinden verilen un helvası standart menünün
değişmez bir parçası.
İskilip’e, memleketime özgü
bir yemek; bir İskilip düğününe katılmanızı öneririm.
Sevgiyle…
0 yorum: "İskilip Dolması"