pencerenize karartın vururdu ben sokakta dururdum

o cumbalı evinizin balkonundan bakardın

uykusuz geçerdi gecelerim gurur yapar sana diyemezdim

ben ekmek aş yiyemezdim ey yar yiyemezdim

Comments

23 Aralık 2013

Dinde Kıl Tüy Kıyafet



Cat Stevens, Roger Garaudy, Jacques-Yves Cousteau (Kaptan Kusto -Hiçbir zaman Müslüman olmadığı da söyleniyor-) Müslüman olan Batılılardan en bilinenleri. Şüphesiz tüm İslam Âleminde olduğu gibi, yurdumuzda da böylesine önemli kişilerin Müslüman olmaları, büyük memnuniyetle karşılanmıştır. Bunlardan Cat Stevens adını değiştirerek “Yusuf İslam” adını almıştır.


Yusuf İslam'ı televizyonlarda, basında falan hepiniz görmüşsünüzdür. O meşhur kıyafeti de mutlaka hafızalarınızdadır; uzun kahverengi bir cüppe, başında bir sarık, uzun bir sakal.

Bazıları giyim kuşamı epeyce abartıyor. Böyleleri özellikle dış basında öne çıkarılarak batı ülkelerinde yanlış bir Müslüman imajı oluşturuluyor. "Yanlış bir şablon."

* * *

Ben mimarım.

Diyelim ki Türkiye’de değil de İngiltere’de İngiliz bir mimarım. İngiltere’de mimarlık yapmam lazım ki para kazanayım, karnımı doyurayım. Bir taraftan da Müslüman olmak istiyorum. Bir İngiliz mimar olarak, basında gördüğüm acayip sakallı, acayip kıyafetli tipleri görerek edindiğim izlenimle düşünüyorum: “Ben Müslüman olursam sakallı olmam lazım. Cüppeli, sarıklı giyinmem lazım, öyle olunca da İngiltere’de bana kimse iş vermez ki!”

Fakat ben bilmiyorum ki Müslüman’ın illa öyle giyinmesi şart değildir.

Anadolu insanı gibi normal kıyafetli, hatta kravatlı Müslüman da olunabilir!..

Sonuçta ben bir İngiliz mimar olarak Müslüman olup - olmamayı biraz daha düşünürüm, ya da gizli Müslüman olurum, ya da (hâşâ) Müslüman olmam (Tövbe söylemesi bile kötü).

O cüppeli, sarıklı giyim dış ülkelerde İslamiyet’e fayda mı sağlamıştır, yoksa zararı mı olmaktadır?

Bence zararı.

Yanlış mı?

* * *

Dinimizde tek tip kıyafet sınırlaması olsaydı; Sevgili Peygamberimiz, O Yüce İnsan:

“Ey insanlar, benim kıyafetime bakın ve bunu kafanıza yazın. Bu kıyafetimi örnek alacaksınız ve kıyamete kadar böyle giyineceksiniz!” derdi.

Var mı böyle bir hadis? Yok.

Bizim Anadolu insanımız cüppeli falan değil.

Kravatlı olanlarımız var. Medeni giyimliyiz hepimiz.

Yani milyonlarca insanımız (hâşâ) dinsiz mi?

Ya da dini yönden zayıf mı?


Sevgiyle kalın...

Suat Zobu

0 yorum: "Dinde Kıl Tüy Kıyafet"